Future Design Days - Konvergencija dizajna, kreativnosti i inovacija
Dvodnevni seminar Future Design Days, održan polovinom studenog u Stockholmu, obilježio je niz predavanja stručnjaka iz područja dizajna, marketinga, medija i ostalih industrija. Glavne tema seminara bila je sve veća konvergencija dizajna, kreativnosti, tehnologije i inovacija.

Piše: Dražen Jurman

Objavljeno u pcchip broj 128, siječanj 2006.


Kada su prije nekoliko godina Udruženje švedskih dizajnera i arhitekata Svenskform i FutureLab, jedna od najpoznatijih švedskih PR agencija, pokrenuli projekt Future Design Days, malo je tko mogao predvidjeti da će projekt prerasti u jedan od najvećih europskih i svjetskih godišnjih dizajn happeninga. Svake godine na ovom se seminaru okupljaju vrhunski svjetski dizajneri, ali i stručnjaci iz područja marketinga, kulture, medija i ostalih industrija, s ciljem da javnosti predstave aktualne trendove u svojim i gotovo svim ostalim industrijama u kome dizajn igra jednu od vodećih uloga. Prilika je to da publici predstave i svoja razmišljanja, projekte, radove te da međusobno izmjene iskustva i ideje. Krajem studenog 2005. održan je još jedan Future Design Days,, rekordan brojem posjetitelja, izlagača i akreditiranih novinara. Na kraju ovog dvodnevnog seminara jedinstveni zaključak je da su Future Design Days, drugi dizajnerski događaj po važnosti i utjecaju u Europi, odmah nakon nedodirljivog milanskog iSaloni sajma namještaja. Neki od posjetitelja su čak otišli i toliko daleko da ovom seminaru daju primat, pošto je koncentriran isključivo na prezentacije ideja i trendova, dok su iSaloni više okrenuti prezentiranju gotovih produkata.

Dizajn i inovacije u fokusu
S obzirom na to da je važnost dizajn prerasla modni i produkt dizajn, te da polako ali sigurno konvergira sa širokim aspektom industrija i tehnologija, seminar je podijeljen na četiri djela – Industrijski dizajn i inovacije, Novi mediji i zabava, Arhitektura i unutarnji dizajn te Moda i lifestyle.
Koliko je dizajn prerastao svoje prvotno značenje i pojam pokazao je već prvi dio seminara, Industrijski dizajn i inovacije. Na prvom Future Design Days seminaru u sklopu ove teme pričalo se o produkt dizajnu, dok je na ovogodišnjem naglasak bio na poslovnim prilikama koje donosi dizajn. Seminar je otvorio Gert Volker Hildebrand iz Njemačke, inače član dizajnerskog tima BMW-a koji je radio na novom izdanju popularnog automobila MINI. U izlaganju je prošao kroz povijest razvoja ovog modela, od 50-ih godina prošlog stoljeća do danas, objašnjavajući kako je, zahvaljujući prepoznatljivom i retro dizajnu oživljen ovaj stari dobri brand. MINI je za svoj dizajn dobio i IDEA (Industrial Design Excellence Awards) nagradu. Na njegovo izlaganje nadovezao se Španjolac Ignacio Germada, voditelj Dizajnerskog centra Motorole, koji je objasnio važnost dizajna u pretvaranju "običnog produkta u uspješan posao" na primjeru Motoroline uspješnice V3. No, koliko zaista uspjeha može donijeti kombinacija dizajna i inovacija najbolje pokazuje primjer švedske tvrtke Neonode, koja nudi samo jedan ali vrijedan proizvod, futuristički mobitel N1. Seriju zanimljivih izlaganja zaključila je debata voditelja Research & Development centara tvrtki Electrolux i Saab. Premda se radi o tvrtkama koje djeluju u različitim industrijama, brzo su došli do zajedničkih zaključaka – dizajn i inovacije su u fokusu gotovo svake industrije, a R&D stručnjaci sve više postaju multidisciplinarni. Doba kada su brinuli samo o inovacijama polako prolazi.

Budućnost u digitalnim medijima
Nova, ali posebno posjećena i aktualna tema seminara bili su Novi mediji i zabava. Ideja oko koje su se koncentrirala predavanja je kako će se dizajn uklopiti u interaktivne medije 21. stoljeća i industriju zabave. Uvodno predavanje održao je Andy Chen, analitičar i stručnjak za online medije iz Amerike, koji je kombinacijom zanimljivih primjera i manje zanimljive statistike argumentirao svoju tezu kako će poslovni ljudi u budućnosti morati usvojiti digitalne medije i dati im primat u odnosu na klasične. Marketinški stručnjak Johan Forsberg, koji stoji iza popularnog švedskog communitiya Lunarstorm, postavio je tezu kako danas napuštamo informacijsko i prelazimo u interakcijsko društvo. U tom procesu ključnu ulogu igraju novi, digitalni mediji, koji moraju biti atraktivni sadržajem i dizajnom. Na taj se zaključak nastavila prezentacija Dennisa Englunda i Malin Källström, švedskog dijela tima koji je radio na popularnom Sony PlayStationPortable uređaju. Ova prijenosna konzola hvaljena i zbog izgleda i zbog performansi, a predavački duo upoznao je publiku kako najbolje iskoristiti mogućnosti digitalnih medija i sadržaja sa PSP-om. Predavanje je bilo interaktivno, jer je svaki od slušača dobio PSP na poklon, pa je iz prve ruke, za vrijeme predavanja, mogao doživjeti sve što su Englunda i Källström pričali.
Sony PlayStationPortable izvrsno je došao publici prilikom praćenja zadnjeg predavanja, koje je bilo svojevrsni šećer na kraju ovog dijela seminara. Održala ga je "kraljica računalnih igara", Amerikanka Nicole Lazzaro, osnivačica XEODesign tvrtke koja se proslavila svojim istraživanjima na temu koji elementi i kako najviše utječu na iskustvo igranja. Sony, Sega, Maxis, LeapFrog, Oraclea i Electronic Arts samo su neke od tvrtki koje pri dizajnu svojih igara konzultiraju Nicole Lazzaro i XEODesign. Na Future Design Days seminaru održala je prezentaciju svog zadnjeg i najpoznatijeg projekta "Why We Play Games; 4 Keys To More Emotion Without Story". Publici je objasnila koliko je bitno voditi računa o emocijama koje će igra izazvati kod gamera, te kako ih kanalizirati u što bolji doživljaj igre. Svoj zaključak "Korisnici ne kupuju igre, već doživljaj" publici je zorno demonstrirala na najbolji mogući način – igranjem s njima. Druženje uz multiplayer igre i koktele nastavilo se dugo nakon što je predavanje završilo.

Ne zaboravite strast!
Treći dio seminara Future Design Days - Arhitektura i unutarnji dizajn, donio je također nekoliko zanimljivih izlaganja i razmišljanja. Publiku je oduševio Stephan Hamel, osebujni dizajner koji već godinama potpisuje uspješnice talijanske tvrtke Edra, jednog od vodećih talijanskih proizvođača namještaja, koji redovno kupe nagrade na svim dizajnerskim sajmovima. Njegov zaštitni znak su upotreba veselih i živih boja, koje objašnjava jednom riječju – strast. Smatra je najvažnijim elementom ne samo dizajna, već i doma i života svake osobe, pa je zaključak njegovog predavanja bio "Ne zaboravite strast!". Zaključak jednom predavanju bio je uvod drugog, kojeg je održala Ilsa Crawford, žena koja je pokrenula popularni Elle Decoration magazin. Publici je izložila svoje ideje za uređenje stanova za svaki tip osobe i stil života, posebno ističući potrebu personalizacije doma. Iz ovog dijela seminara izdvajamo još predavanja Donalda Batesa i Ilmara Reepale, koji su opisali su svoje projekte faceliftinga Melbourne i Malmöa, gradova čiji je razvoj u zadnjih nekoliko godina jako sličan, premda su na suprotnim strana svijeta. Oba su posljednjih godina dobili nekoliko spektakularnih građevina koje su ih osvježile, poput Federation Squarea u Melbourneu i Turning Torsa u Malmöu. Osim građevina, gradove su osvježili i preuređeni parkovi, jezera, obale i otvoreni prostori. Tako je Malmö od sivog i tmurnog industrijskog grada postao središe regije Öresund, a u gospodarstvu danas dominiraju medicinska istraživanja, biotehnologija, IT industrija, proizvodnja zdrave hrane i nova grana gospodarstva, tzv. environmental technology. S obzirom na niz pozitivnih promjena koje je ovakvo uređenje donijelo gradovima, Bates i Reepala su pozvali arhitekte da se u svojim projektima više koncentriraju na otvorene prostore za interakcije ljudi, nego na projektiranje megalomanskih građevina za nečiji ego.

Kreativnost = uspjeh
Najviše posjetitelja Future Design Days seminara privukao je dio Moda i lifestyle. Apsolutni hit ovog dijela, ali i cijelog seminara bilo je predavanje dizajnera Naota Fukasawe, koji u Švedskoj već ima kultni status. On je predstavio svoj projekt Humanog doma, koji potpisuje za tvrtku Muji, te izložio publici savjete kako iskoristiti kreativnost za uspjeh u životu. Nakon izlaganja proveo je nekoliko sati u društvu publike i novinara u izložbenom prostoru koji je složen upravo kao jedna od soba iz njegovog Humanog doma. Koliki je utjecaj ovog Japanca na dizajn i svjetsku kulturu uopće možda najbolje govori podatak da je nominiran i za Nobelovu nagradu.
Održati predavanje nakon majstora poput Fukasawe nije lagan posao, ali ga je izvrsno obavila Clare Johnston, profesorica tekstilnog dizajna i savjetnica Europske komisije za kulturu. Publiku je provela kroz povijest mode u zadnjih 50 godina, te dala svoja viđenja kako će se moda razvijati u sljedećih pet godina. Slično izlaganje, ali o nakitu i modnim accessoriesima održala je Slovenka Lara Bohinc, jedna od trenutno najpopularnijih dizajnerica u ovoj grani na svijetu. Držeći se Fukasawinog taglinea da je kreativnost jednako uspjeh, prikazale su sve važne promjene koje su kreativnost i hrabrost pojedinaca donijele u modu, poput bikinija, minice ili upotrebe bijelog zlata.
Većinu seminara Future Design Days obilježio visok stupanj interakcije predavača sa publikom, koja je sa zanimanjem pratila izlaganja. Da ne prođe sve baš tako glatko pobrinuo se ekstravagantni poljski modni dizajner Arkadius Weremzcuk, koji je slavu stekao prije dvije godine kada ga je Placido Domingo izabrao da dizajnira kostime za produkciju Mozartove opere Don Giovanni. Arkadius se u svom predavanju žestoko obrušio na H&M zbog angažiranja poznatih dizajnerskih imena u cilju davanja na važnosti svom brandu. Što je Arkadius htio reći, malo tko je shvatio, s obzirom na to da je upravo H&M angažiranjem poznate dizajnerice Stelle McCharty ponudio svojim kupcima odjeću sa potpisom po povoljnoj cijeni. Dobar dio publike nije dočekao kraj njegovog predavanja, što je vrlo neobično za inače pristojne Šveđane, a Arkadius je još jednom dokazao zašto ga zovu dizajnerskim Beckhamom – neki ga vide kao genijalca, neki kao šarlatana.
Ovogodišnji Future Design Days bio je apsolutni uspjeh, pa pred organizatore postavlja izazov da sljedeće godine program bude još bolji i raznovrsniji. Tako će i biti, tvrde oni , jer se namjeravaju držati jedne od najčešće citirane misli seminara, one Fukasawine - Kreativnost je put prema uspjehu.

Izdvojeno

Popratne zabavno-edukativne aktivnosti

Future Design Days bio je više od klasičnog seminara. Bila je to prilika i za neformalna druženja dizajnera i publike, ali i mjesto za mnoge kreativne radionice u kojima su mladi dizajneri imali priliku učiti od poznatih imena. Isto tako, održana je i izložba radova studenata dizajna iz cijele Europe, izložba radova mladih fotografa i konceptualnih umjetnika a održano je i nekoliko modnih revija.
Dok su mnogi poznati dizajneri izlagali, neki su se bavili drugim poslovima. Tako je predavačka zvijezda prošlogodišnjeg Future Design Days seminara, Karim Rashid, ovaj put bio zadužen za izbor glazbe na mnogobrojnim koktel zabavama koje su pratile seminar. Dizajnirao je i mali lounge bar u sklopu kongresnog centra gdje je seminar održan i brinuo se za dobro raspoloženje.
26 Jan 2006 by DeeJay
0 comments

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike Švedska, pisane 2005. godine i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\