Trgovinski odnosi Švedske i Hrvatske
Gospodarska suradnja Švedske i Hrvatske je na visokom nivou, prema ima prostora i za daljnji napredak, a prvi korak u tom smjeru bio je nedavni posjet švedskog premijera Hrvatskoj

Moderne grane gospodarstva, prije svih elektroničke komunikacije, tehnologija, biotehnologija i medicina čine Švedsku jednom od najbogatijih zemalja u Europi. Isto dokazuju i indeksi gospodarstva znanja Svjetske banke i Liste konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma, po kojima je Švedska u samom vrhu, pa je kao gospodarski i trgovinski partner vrlo poželjna zemlja.
Gospodarska i trgovinska suradnja Švedske i Hrvatske je na visokom nivou, s obzirom na to da je veliki broj vodećih Švedskih tvrtki prisutan u Hrvatskoj. Unatoč tome, još je uvijek puno prostora za napredak. Korak naprijed u tom smjeru bio je i posjet švedskog premijera Frederika Reinfeldta Hrvatskoj krajem kolovoza, u kome su mu domaćini bili premijer Ivo Sanader i predsjednik Stjepan Mesić, a u kome se, između ostalog, razgovaralo i o gospodarskoj suradnji. "Bilateralni odnosi između Hrvatske i Švedske su jako dobri i kontakti su sve intenzivniji, a taj će intenzitet još više rasti u idućim godinama", zajednički je zaključak hrvatskog i švedskog premijera. Kao konkretan korak priprema se dogovor o tome da Švedska bude zemlja partner iduće godine na jesenskom sajmu Zagrebačkog velesajma, a dogovoreno je i daljnje povećanje turističke suradnje .

Sljedeća godina ključna
Sljedeća, 2008. godina mogla bi biti najproduktivnija do sada u gospodarskim odnosima Švedske i Hrvatske. Partnerstvo s Zagrebačkim velesajmom samo je jedan od razloga, onaj drugi i veći leži u činjenici da je Švedska jedna od zemalja koja će se natjecati za opremanje Hrvatske vojske novim borbenim zrakoplovima Saab Gripen. U slučaju da oni budu izabrani kao novi borbeni zrakoplov, Švedska će preko offset programa u hrvatsko gospodarstvo i izvoz uložila barem jednaku količinu novca kolika je cijena posla. Premda je premijer Sanader odbio odgovoriti na pitanje jeli se i o tome razgovaralo prilikom posjeta švedskog premijer, tvrtka Gripen u Hrvatskoj vodi razgovore s predstavnicima hrvatske vlasti, Hrvatskom gospodarskom komorom, poslovnim bankama, Dalekovodom i Končarom o gospodarskoj suradnji. Osim samog ulaganja u Hrvatsku, offset programom će se ponuditi i veća prilika hrvatskim tvrtkama da svoje proizvode i usluge ponude na švedskom tržištu te time smanje deficit hrvatskog izvoza prema švedskom uvozu u ukupnoj trgovinskoj bilanci. Hrvatska u tom smislu može učiti i iz iskustva susjedne Mađarske, koja je offset programom sa Šveđanima zaradila 880 milijuna dolara novom proizvodnjom i izvozom.

Deficit uvoza i izvoza
Spominjani potencijali rasta trgovinske suradnje Hrvatske i Švedske vidljivi su i iz podataka Hrvatske gospodarske komore o gospodarskim odnosima dvije zemlje. Naime, Švedska u Hrvatsku puno više izvozi, nego što iz nje uvozi. Podaci iz 2005. godine kažu da je Švedska u Hrvatsku izvezla proizvoda u vrijednosti 156 milijuna eura, dok je uvezla 57 milijuna eura, dakle tri puta više. Inače, Hrvatska u Švedsku izvozi najviše elektronskih transformatora, statičkih pretvarača, furnira, pokućstva i izolirane žice. Što se tiče industrija u kojima ima najviše potencijala za daljnji rast izdvajamo proizvodnju sirovine i hrane, te turizam. Što se tiče mogućnosti koje se otvaraju Šveđanima u Hrvatskoj, jasno je da ih je više. Naime, danas u Hrvatskoj posluje preko 40 tvrtki iz Švedske, od kojih je većina poznatih - Bonniers, Electrolux, Ericsson, Hasselblad, Metro International, Saab, AAB, TetraPak, Scania i Tele2.

Nordijska komora
Trgovinske odnose Hrvatske i Švedske dodatno bi mogla poboljšati i najava dolaska još nekoliko jakih Švedskih tvrtki u Hrvatsku, prije svega H&M-a i IKEA-e, koji bi otvorili brojne prilike za domaće partnere.
Ipak, zasigurno najjača karika koja gospodarski povezuje dvije zemlje je Nordijska gospodarska komora, iza koje stoji ideja stvaranja univerzalnog mjesto gdje će Nordijske i Hrvatske tvrtke moći izmjenjivati ideje, iskustva i znanje, raditi na međusobnoj suradnji i promicati gospodarske odnose Nordijskih zemalja i Hrvatske. Nordijska gospodarska komora organizator je i Nordijskih dana, a svim  hrvatskim tvrtkama koje žele proboj na švedsko, ali i cjelokupno skandinavsko tržište, nude konkretnu pomoć i savjete.  
Korak po korak, gospodarska suradnja Hrvatske i Švedske se poboljšava na svim razinama, pa i na onima za koje se na prvi pogled čini da i nemaju puno veze s gospodarstvom. Jedna od takvih je, na primjer, nedavno dogovoreni code share letovi Croatie Airlines i švedskog prijevoznika SAS-a, koji će olakšati prometnu povezanost dviju zemalja.

IZDVOJENO:
Švedska u brojkama

GDP per capita: 30 000 eura
Radna snaga: 4,66 milijuna
Izvoz: 125 milijardi eura
Izvoz u Hrvatsku: 156 milijuna eura (2005.)
Glavne izvozne grane: mašinerija, motorna vozila, elektronika i telekomunikacije, papir, drvo, željezo i čelik
Uvoz: 97 milijardi eura
Uvoz iz Hrvatske: 57 milijuna eura (2005.)
Švedska ulaganja u RH (1993.-2006): 139,7 milijuna eura
Glavne uvozne grane: gorivo, kemikalije, hrana
Valuta: Švedska kruna (SEK)
Tečaj: 1 SEK = 0,8 HRK


15 Nov 2007 by DeeJay
2 comments

by student @ 16 Nov 2007 12:58 pm
hvala na ovome trebam to za zemljopis za referat!!!!!!!!!!!! zakon ste smile

by Rhiana @ 20 Nov 2007 08:36 am
UMBRELA OO UMBRELA EEEE

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews

Starije tekstove iz rubrike Švedska, pisane 2005. godine i ranije možete naći u arhivi.


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\