# Novinarstvo

U svijet novinarstva zakoračio sam na Radio Šibeniku. U početku je bio samo hobi, a s vremenom me novinarstvo počelo zanimati sve više. Sitni članci u Šibenskom listu i rad u školskom časopisu Gimnazijalac bili su početak. Dolaskom u Zagreb počeo sam pisati u Iuridicumu, časopisu Pravnog fakulteta u Zagrebu. Ljubav prema glazbi i Zvjezdanim stazama donjela mi je i članke u časopisu Discoid i Star Trek Magazinu. Nakon kratke pauze ponovo se vraćam u "novinarske vode" sredinom 2001 i od tada redovito pišem.

Trenutno uživam u pisanju za pc chip i Moj Moby, za Banka Magazin, nekoć sam provodio sate pišući za lifestyle e-zine *StylishMagazine. Sada to kompenziram pisanjem za vlastiti Lounge dio. Radio sam i za XL Magazin, a negativnu stranu mog novinarskog posla obilježava rad za magazine Gloss i Modu In, koji je prestao nakon mnogobrojnih epizoda pod zajedničkim nazivom "Kako ne platiti svog novinara". Pisao sam i za GPP Net, Internet projekt Pravnog fakulteta.

Teme koje pokrivam su raznovrsne, meni najdraže su pak o futurologiji i budućnosti, visokoj tehnologiji i tehnologijama budućnosti, svemiru i posebno reportaže iz Švedske. Za Moby pratim regulaciju telekomunikacija, telekom tržište u Europi i svijetu, recenziram mobitele i tako dalje.

Većinu mojih tekstova objavljenih u raznim časopisima možete naći u rubrici Tekstovi.


# Glazba

Music was my first love, and it will be my last, music of the future and music of the past. To live without my music would be impossible to do, cos in this world of trouble my music pulls me through.
Glazbu sam otkrio kada sam bio mali, slušajući veliki broj ploča koje mi je otac često svirao. Bile su to pretežno ploče iz 60-ih i 70-ih godina. Kako je vrijeme išlo, shvatio sam da se glazba dijeli samo na dva stila: kvalitetna i ona koja to nije.
Rad na Radio Šibeniku bila je daljna mogućnost da uživam u glazbi, i uskoro sam shvatio da želim biti DeeJay. Posebno zato što sam praktički odgajan na glazbi i radio stanicama kao što su Radio DeeJay Network i Radio Italia Network. Moje glazbeno znanje i vidici širili su se kako rastem i danas sa, ipak ću prešutiti koliko godina, otkrivam nešto novo. To je jedna od najboljih stvari kod glazbe - uvijek vas iznenadi sa nečim novim.

Posao DJ-a je iza mene, pregazilo me vrijeme :-). U glazbi zato danas više uživam, a najčešće slušam Lounge, viši rodni pojam koji obuhvaća Deep House, Chill Out, Downtempo i slične kontemplativno-elektroničke zvukove. Dosta od tih stvari možete čuti kao podloge na site-u. Uz to volim i House music, Jazzy, 2Step, Soul, R&B, Hip Hop & Acid Jazz i stari, original Jazz. Ne zatvaram se time, jer uvijek rado poslušam sve što je dobro, bez obzira na vrstu glazbe.
Želio bih iskoristiti ovu priliku i zahvaliti nekolicini posebnih ljudi, koji su izvrsni DeeJay-i, ali i moji najbolji prijatelji: Mr. Mladen Živković and Mr. Duško Šušlek. Velika zahvala i Mr. Nikolici, a posebno Funky Killeru Stipi koji me naučio većinu stvari koje danas znam kao DeeJay, te mi u mladosti približio neke, tada nove zvukove.

# Design

Iskreno, ne znam kako i gdje sam se navukao na dizajn. Prvenstveno mislim na web i produkt dizajn. Web valjda jer mi je to način da zadovoljim svoju kreativnu stranu, a produkt ... ako se sjetim napisat ću jednom. Vjerovatno zbog dizajn freakova u mojoj obitelji ali i među frendovima.

Istina, taj dio mojih interesa zadovoljavam samo preko web dizajna, jer tu nešto i znam, rezultat toga je i ova stranica, te preko konstantnog pisanja o designu. U produkt dizajnu samo uživam. Ljubav pisanja i dizajna sam spojio, pa je to česta tema mojih članaka, posebno u pc chipu, gdje pišem o dizajnu integriranom u visokoj tehnologiji. Hvala Borji na fantastičnoj prilici.

Neke od meni dragih i ludih dizajn stvari naći ćete i u Dizajn Loungeu.

# Putovanja

Vjerovatno svatko nosi u sebi onu želju da putuje oko svijeta, vidi i doživi. Nisam ni ja drukčiji. Problemi su klasični, nekad lova,ali gotovo uvijek ljudi koji su voljni ići, onda i sve ostalo. No, uz to uspijem ubosti bar jedan do dva puta godišnje. Najbolja iskustva do sada definitivno su Švedska, te InterRail kroz Francusku. Jednom rječju - savršeno. I neke od slika sa tih putovanja su stavljene na web, a dio možete vidjeti i u Travel MicroSite dijelu.

Polako ali sigurno skužio sam način kako za malo novca puno vidjeti i proći. Uskoro ću opet van Hrvatske, opet će to biti Švedska, al ovaj put sa boljim obilaskom Skandinavije, nadam se i Islanda. E sada, zašto je sve ovo tu? Jednostavno zato što sam uvijek otvoren za nove ljude i prijedloge, pa ako si je netko dao truda i pročitao ovo, i uz to mu se sviđa i ima i makar nesvjesni nehaj :-) da mi se pridruži slobodno pošaljite mail. Znam da je long shot, ali vrijedi probati.

# Zvjezdane staze

Zvjezdane staze su svjetski poznata TV serija, i vjerovatno jedina serija koju gledam na televiziji. To mi je najdraži nacin opuštanja i provođenja slobodnog vremena. Ako želite znati više o seriji posjetite službenu Star Trek web stranicu. Za sve hrvatske fanove preporučam Star Trek Centar - najbolju hrvatsku Star Trek stranicu, bogatu i informativnu. Sloboda i avantura koju putovanja kroz svemir nose u ovoj seriji dosta odgovaraju mom avanturističkom i budućnosti nastrojenom karakteru, pa je vjerovatno i to jedan od razloga moje male zaluđenosti.

# Future

Tko zna što nosi sutra. Lako se navučem na nove stvari i u nova područja interesa, tako da u ovoj rubrici uvijek postoji mogućnost da osvane nešto novo.// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\