Pinklec na rame, put po noge
U svakom od nas, bili svjesni ili ne, leži pravi mali globtrotter, spreman na istraživanje novih gradova i zemalja te upoznavanje novih kultura i ljudi. Protivno općem mišljenju, za to vam ne treba dobitak na Lotu.

Od kolijevke do groba, najljepše je đačko doba, tješili su nas ili možda motivirali stariji svaki put kad bi prigovarali zbog škole ili fakulteta. I zaista, kad iskoračite u "pravi" život, shvatite da su bili u pravu, jer ste, kao učenici ili studenti, imali ili još uvijek imate vremena za puno stvari.
Jedna od njih su i putovanja po Europi ili svijetu, a upravo je period od srpnja do studenog najbolje vrijeme za to! Ono što je najbolje u cijeloj priči je činjenica da danas možete vidjeti puno toga za relativno malo novca, dok god sve dobro isplanirate. Upravo je to i ideja iza ovog teksta – dati vam tips'n'trickse jeftinog putovanja. I to ne bilo kakvog, već onog koji je u potpunosti u vašoj režiji, dakle niste ovisni o rasporedu putovanja turističkih agencija, volji grupe u kojoj ste ili stručnosti vodiča. Sve, baš sve, u vašim je rukama!

Kada?
Jedna od najvažnijih stavki planiranja putovanja je termin – kad putovati. Odgovor ovisi o odgovoru na drugo, jednako važno pitanje – što želite od putovanja. Ako želite ludi provod i zabavu, izabrat ćete ljeto (lipanj, srpanj, kolovoz), a ako bi više htjeli kulturno-turistički put, sa puno razgledavanja, izabrat ćete jesen (rujan ili listopad). Zima dolazi u obzir samo za skijanje, a proljeće je termin za hrabre i avanturiste, jer je vrijeme prilično nepredvidljivo, pa se može dogoditi da većinu putovanja provedete s kišobranom u ruci.

Koliko?
I odgovor na pitanje koliko vremena ostati na putu ovisi o onom pitanju svih pitanja – što želite od putovanja? Ako želite razgledavanje jednog ili maksimalno dva do tri grada, možete izabrati kraće putovanje, tjedan ili dva dana. Ako želite upoznati cijelu državu ili jedan njen veći dio, trebat će vam i do mjesec dana. Možda zvuči previše vremena za biti na putu ili premalo vremena za upoznati cijelu ili dio države, ali uz dobro planiranje se to i te kako može. Koliko ćete vremena provesti na putu može ovisiti i o tome kako želite putovati. Ako je u pitanju kraći put u cilju istraživanja grada ili dva, ovisno o lokaciji ćemo preporučiti avion ili vlak. Ako želite vidjeti više i putovati duže, onda preporučamo InterRail kartu, koja vam omogućava da jednom jedinom kartom putujete kroz jednu ili više zemalja vlakom, bez ikakve nadoplate.

InterRail
Postoje dvije vrste InterRail karte – One Country pass i Global Pass. One country, kako i ime sugerira, omogućuje putovanje kroz jednu zemlju, a ovisno o tome koliko ćete puta se htjeti voziti vlakom (od grada do grada), toliko ćete i platiti. Global pass za jednu cijenu omogućava putovanje gdje želite, bez obzira na to koliko ćete se voziti vlakom, a jedino ograničenje je u danima u koje planirate putovati. Ovisno o godinama i željama, možete birati tri tipa karte - Adult 1st Class ili karta za 1. razred za odrasle (preko 26 godina, 800 eura za mjesec dana), Adult 2nd Class ili karta za 2. razred za odrasle (preko 26 godina, 600 eura za mjesec dana) te Youth 2nd Class ili karta za 2. razred za mlade (do 26 godina, 400 eura za mjesec dana). Sve informacija možete saznati, ali i kartu kupiti na www.interrailnet.com, dok je u Hrvatskoj kartu možete kupiti kod Hrvatskih željeznica (www.hznet.hr).
Osim vlakom, jeftino putovati prema jednoj destinaciji možete i avionom, s obzirom na to da u Hrvatsku i iz nje leti niz low cost aviokompanija.

Gdje odsjesti
OK, sad kad smo riješili kada, kako i koliko putujemo (za ono gdje ćete se ipak trebati pobrinuti sami), postavlja se pitanje gdje odsjesti jednom kad dođete na cilj vašeg putovanja. I ovdje je ključ u planiranju, pa ako sve pripremite prije unaprijed, možete proći prilično jeftino. Gdje želite odsjesti – u hotelu, privatnom apartmanu ili vam odgovara i hostel?
Hosteli nude jeftin, čist i siguran smještaj, jer prosječna cijena od 15 eura po noći zaista nije velika. Potrebno je samo biti član Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza, (vidi www.hfhs.hr) i otvorena su vam vrata oko 5 tisuća hostela širom svijeta. Svi hosteli su u mreži Hostelling International što jamči kvalitetu. Soba su najčešće 4-6-krevetne, često sa zajedničkim sanitarijama, ali sve čisto, uredno i sa puno  zabave.
Što se tiče jeftinih hotela i malih apartmana, dva su načina na koji možete doći do pravih adresa. Jedan je onaj moderni, online, a drugi, koga čak i više preporučujemo, je klasični – kupnjom vodiča.

Let's Go to Lonely Planet!
Klasični, papirnati turistički vodiči u doba njegovog veličanstva Interneta? Nevjernici, reći će mnogi, ali iskustvo ipak kaže da, ukoliko nemate mobilni uređaj koji omogućava normalni pregled web stranica i hrpu para za pljačku zvanu roaming, ništa ne može zamijeniti turistički vodič. Jer, u njemu ćete naći više od puke liste hotela za smještaj i restorana za jesti – ponudit će vam sve što o jednoj destinaciji trebate znati, uključujući i korisne savjete za putovanja, poput onoga koju odjeću u kojem godišnjem dobu ponijeti, na što treba obratiti pažnju i tako dalje.
Broj turističkih vodiča koje ćete naći u našim knjižarama već je zastrašujući, stoga smo izabrali dva koja nam se čine najbolja i najsveobuhvatnija.    
Prvi je svima poznati Lonely Planet (www.lonelyplanet.com), čiji će vodiči zadovoljiti sve tipove putnika kvalitetom i kvantitetom informacija. Drugi je Let's Go (www.letsgo.com), koji je također prepun informacijama, ali naglasak stavlja na budget putovanja, tako da će ga cijeniti svi oni koji žele proći što jeftinije na putu. U oba vodiča ćete naći smještaje kategorizirane po zvjezdicama i cijenama, a iskustvo autora teksta kaže da se pristojan i jeftin hotel sa tušem i WC-om u sobi može naći i za 10-15 eura po noći. Gotovo svi gradovi imaju takve hotele u blizini željezničke stanice, pa ih možete provjeriti odmah čim stignete u grad koji vas zanima.

Informacije sa Interneta
Koliko god su korisni, vodiči imaju jednu veliku manu – daju dojam samo jedne osobe, autora vodiča. Radi se o osobama koje putuju dobar dio svog života i ono što se sviđa njima ne mora se nužno sviđati i vama, ali i obratno. Zato je važno putovanje dobrano isplanirati ranije. Izaberite hotele, restorane, atrakcije i ostalo što vam se čini zanimljivo u vodiču i pogledajte što drugi korisnici kažu o njima. Naime, na Internetu postoji nekoliko odličnih turističkih stranica koje, u duhu Weba2.0, uređuju sami korisnici. Na njima možete naći njihove dojmove iz prve ruke, ponekad čak i slike i video zapise, koji će vam uvelike olakšati odluku o, prije svega, smještaju (napomena – ako točno znati kada ćete biti u kojem gradu, pokušajte smještaj rezervirati unaprijed, bolje je). Na tim ćete stranicama naći i ostale zanimljive informacije, od toga gdje dobro i jeftino pojesti, gdje izaći i što vidjeti, pa si dosta toga možete pripremiti unaprijed. Napominjemo da, iako smo ljubitelji spontanosti, iskustvo pokazuje da je planiranje ovakvih putovanja, pogotovo ako se radi o onima od mjesec dana, izuzetno važno, kako zbog financijske konstrukcije, tako i zbog činjenice da se ne žalite naći u devet navečer u nekom nepoznatom gradu i shvatiti da nemate gdje prespavati. Od niza stranica izdvajamo TripAdvisor (www.tripadvisor.com) i VirtualTourist (www.virtualtourist.com) kao najbolje.  

A koliko to košta?
Pri svakom ovakvom putovanju ključno je pitanje – koliko to sve košta. I to je jedan od razloga zašto treba planirati prije putovanja, jer cijeni InterRail karte i smještaja treba dodati i novce za normalan život tijekom dana – hranu, zabavu, ulaznice na različite izložbe i muzeje i tako dalje. Teško je dati generalnu ocjenu oko toga koliko vam novca treba, ali za zemlje srednje i zapadne Europe između 30 do 50 eura dnevno za sve troškove bi trebalo biti dovoljno. Naravno, ako ste student ili mlađi od 26 godina, imate i niz privilegija i popusta, pa svota može biti i manja. Preporučamo vam stoga nabavku međunarodne studentske iskaznice (ISIC) ili iskaznice Euro<26 (www.euro26.hr), na koju pravo imaju svi između 14 i 26 godina, a koja garantira više od 200 tisuća popusta u 38 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku.
17 Jun 2008 by DeeJay
2 comments

by Bez!Komentara @ 18 Jun 2008 08:21 am
Zaboravio si CouchSurfing i slično... :-)

by DJurman @ 18 Jun 2008 12:47 pm
Jesam jesam, znam da si tako putovao smile, ali ne moze se covjek svega sjetiti smile.

name:
mail: (optional)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


// Copyright 2000 - 2006 Dražen Jurman. All rights reserved. \\